Surun kohdatessa, kaikki palvelut yhdellä oven avauksella.
28100 Pori
Eteläpuisto 19
Päivystys 24h/vrk 0451334840
Ma - Pe klo 9.00 - 17.00 tai sopimuksen mukaan
Close
Eteläpuisto 19 28100 Pori
Päivystys 24h/vrk 0451334840 pasi.honkaluoma@satakunnanhautaustoimisto.com

Muistin tueksi

Tässä muistilistassa on asioita, jotka täytyy hoitaa, jos puolisosi tai muu omaisesi kuolee. Kaikki kohdat eivät siis välttämättä koske juuri sinun tilannettasi. Otamme osaa menetykseesi.

Sairaala tai hoitolaitos välittää tiedon potilaansa kuolemasta Väestörekisterikeskukseen, joka välittää tiedon mm. Kelaan ja eläkelaitoksiin. Jos kuolema sattuu äkillisesti muualla, ilmoita asiasta poliisille, joka huolehtii tarvittaessa kuolinsyyn selvittämisestä ja tiedon välittämisestä eteenpäin Väestörekisterikeskukseen.

Ilmoita omaisesi kuolemasta Kelaan, jos hän on saanut Kelan eläkettä. Kelan eläke maksetaan sen kuukauden loppuun, jonka aikana eläkkeensaaja on kuollut. Lisätietoja saat Kelasta.

Tee ilmoitus postiin, jotta posti voidaan ohjata kuolinpesän hoitajalle, yleensä leskelle.

Tee ilmoitus pankkiin, jotta edunjättäjän tiliä ja tallelokeroa ei voi käyttää väärin ja jotta kuoleman jälkeen mahdollisesti liikaa maksetut eläkkeet voidaan palauttaa.

Tee ilmoitus vakuutusyhtiölle, jos edunjättäjällä oli voimassa oleva henkivakuutus tai muu vakuutus.

Ilmoita kuolemasta edunjättäjän työnantajalle, jotta palkanmaksu voidaan lopettaa ja työnantaja voi hakea sinulle korvausta ryhmähenkivakuutuksesta.

Täytä perhe-eläkehakemus ja toimita se joko Kelan tai työeläkelaitoksen palvelupisteeseen. Sekä Kelan että työeläkelakien mukaiset perhe-eläkkeet voit hakea samalla hakemuslomakkeella yhdestä paikasta. Lomakkeita saat mm. Kelan internetsivuilta tai toimistoista.

Jos sinulla on alle 17-vuotiaita lapsia, hae lapsilisään yksinhuoltajakorotus. Voit saada sen, jos et puolisosi kuoltua ole uudessa parisuhteessa.

Anna mahdollinen testamentti tiedoksi kaikille perillisille.

Perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Sitä varten tarvitaan aukoton sukuselvitys vainajasta sekä virkatodistukset kuolinpesän osakkaista.

Jätä perukirja verotoimistoon perintöverojen määräämistä varten kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta.

Siirrä asunnon ja muun omaisuuden vakuutukset sekä sähkö-, vesi- ja jätehuoltosopimukset omiin tai muun perinnönsaajan nimiin.

Muista irtisanoa kuolleen omaisen vuokra-asunto, jos se jää tyhjilleen.

Muista lopettaa kaikki sosiaalisen median ja muiden verkkopalveluiden tilit, joita läheiselläsi oli. Eri palveluissa on erilaiset ohjeet tilien lopettamiseen. Jos tiedät tunnukset ja salasanat, voit ainakin joissakin palveluissa lopettaa tilit niiden avulla.